fbpx

Faq

Yleisimmät kysymykset

Muistathan, että jos et löytänyt tältä sivulta vastausta kysymykseesi, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse kaikissa autokouluun liittyvissä asioissa! Kirjoita meille viesti sähköpostitse (liikennekoulu@tornberg.fi) tai soita 🙂

Milloin voin aloittaa autokoulun?

16-vuotiaana, jos suoritat henkilöautoajokortin (B). Muissa ajokorttiluokissa 6 kk ennen iän täyttymistä. Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla ajokortin suorittaminen on mahdollista jo 17-vuotiaana, mikäli ehdot täyttyvät. Lue lisää ikäpoikkeusluvasta.

Kuinka ilmoittaudun autokouluun?

Kursseille pääset ilmoittautumaan ilmoittaudu kursseille-sivun kautta. Valitse kuukausi, jolloin haluat aloittaa ja ilmoittaudu mukaan.

Mitä ilmoittautumisen jälkeen tapahtuu?

Kun olemme hyväksyneet ilmoittautumisesi, saat ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittamaasi sähköpostiin vahvistusviestin, joka sisältää tietoa autokoulun suorittamisesta, sekä info-videon, jolla kerrotaan tarkasti autokoulun eri vaiheista. Voit katsoa videon niin moneen kertaan kuin tahdot. Vahvistusviestissä saat myös tunnukset webauto-järjestelmään ja voit aloittaa teoriaopintojen suorittamisen verkossa omaan tahtiin, silloin kun sinulle parhaiten sopii.

Mistä löydän hinnaston?

Löydät ajankohtaisen hinnaston oman toimipisteesi ”Kurssit ja hinnat” linkin takaa.

Minkä kortin tarvitsen mönkijällä ajamiseen?

Mönkijällä ajamiseen tarvitset ajokortin, jonka luokka riippuu mönkijän ajoneuvoluokasta. Lue lisää Traficomin sivuilla.

Mitä tarvitsen ensimmäiselle teoriatunnille?

Et mitään. Tai no, tietokoneen/tabletin/puhelimen 🙂 Teoriaopinnot suoritetaan webauto-järjestelmässä verkkotunteina. Löydät ne webauton etusivulta kirjauduttuasi sisään omilla tunnuksillasi, lue lisää verkkotunneista.

Autokoulun alkuvaiheessa sinun tulee hankkia ajokorttilupa.  Lupa on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajatutkintoon pääsemisen edellytys. Lupa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen. Lue lisää ajokorttiluvasta.

Kuinka nopeasti voin ajaa ajokortin?

Kaikki lain vaatimat teoria- ja ajotunnit täytyy ensin käydä, jonka jälkeen ajokortti on mahdollista saada. Teoriaopintojen suorittaminen on mahdollista aloittaa verkossa heti, kun ilmoittautumisesi on vahvistettu, erillistä aloituspäivää ei siis tarvitse sovittaa kalenteriin. Nopeimmat saavat kortin noin 2-6 viikon aikana ajokorttiluokasta riippuen. Aikaa autokoulun suorittamiseen kannattaa kuitenkin varata mielellään 2-3 kuukautta esim. B -ajokorttia varten.

Miksi ajokorttia varten vaaditaan autokoulun suorittaminen?

Hyvä kysymys! Autokoulu ei ole itseään varten, vaan oleellinen osa suomalaista liikenneturvallisuutta. Jokaiselle on tärkeää tietää kuinka tiellä liikutaan ja käyttäydytään. Laadukas autokouluopetus vaikuttaa merkittävästi uusien kuljettajien vastuulliseen ajotapaan ja siten aikaa myöten koko kansan turvallisuuteen.

Mitä minun on tehtävä, jotta saan ajokortin?

Sinun tulee käydä kaikki autokoulun teoriatunnit, hankkia ajokorttilupa, ajaa ajotunnit, käydä teoriakokeessa ja ajokokeessa.

Milloin voin aloittaa ajotunnit?

Henkilöauto-opetuksessa ennen ensimmäistä ajotuntia sinun tulee olla suorittanut EAS-koulutuksen kaikki vaiheet, sekä tasokoe 1. Opetuslupalaisen täytyy olla suorittanut EAS- koulutus (4 h) ennen ajotunteja. A & AM-luokissa teoriakoe tulee olla suoritettuna ennen ajotuntien varaamista.

Pitääkö teoriatunnit käydä tietyssä järjestyksessä?

Jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia pohjalla, niin sinun tulee suorittaa EAS-koulutus ennen teoriakoetta. B-kortin suorittajan tulee suorittaa riskientunnistamiskoulutus ennen ajokokeeseen pääsyä, koulutus suoritetaan verkkotunteina (4h), sekä ajotunnit (4 h).

Mihin aikaan voin ajaa ajotunteja?

Yleensä klo 8.00 – 16.00 välillä. Mahdollisuuksien mukaan myös ilta-ajat ovat mahdollisia. Ajotunnit sovitaan ajo-opettajasi kanssa. Löydät oman opettajasi yhteystiedot webautosta.

Kuinka monta tuntia voin ajaa päivässä?

Useimmiten ajotunteja on 1-2 h päivässä.

Voinko perua jo varattuja tunteja?

Ajotunnit tai pimeänajon simulaattori täytyy perua edellisenä arkipäivänä klo 12.00 mennessä, myöhäisemmistä peruutuksista joudumme perimään 40€ suuruisen toimistomaksun.

Mitä tarvitsen teoriakokeeseen?

Poliisin myöntämän henkilöllisyystodistuksen (passi, ajokortti, henkilökortti), tutkintotodistuksen (opettaja / autokoulun toimisto antaa) ja rahan Ajovarman tutkintomaksuja varten (käteinen / pankkikortti), mikäli et ole maksanut koemaksua ennakkoon. Tarvitset myös todistuksen suoritetusta EAS- koulutuksesta jos sinulla ei ole aikaisempaa korttia alla. AM/A/B-oppilaat eivät tarvitse E100-tutkintotodistusta mukaan teoriakokeeseen, todistus tulee esittää vasta käsittely-/ajokokeessa. C1/C1E/C/D-oppilaiden tulee esittää tutkintotodistus teoriakokeeseen saapuessa.

Mikäli sinulle ei ole aikaisempaa ajokorttia, tarvitset teoriakokeeseen mukaan myös todistuksen suoritetusta EAS (ensimmäistä ajokorttiaan suorittavan)-koulutuksesta. (Webautossa verkkotunteina)

Millainen teoriakoe on?

Teoriakoe suoritetaan Ajovarman (ts. katsastuskonttori) toimipisteessä, kokeen suoritusaika on 30 min.

B-teoriakoe sisältää 50 kuvallista tehtävää (vähintään 43 oikein), 15 sanallista tehtävää (vähintään 11 oikein) ja 5 liikenteen riskitilanteita käsittelevää tehtävää (vähintään 4 oikein)
Mopon teoriakoe sisältää 50 liikennetilannetehtävää (vähintään 43 oikein) sekä 15 sanallista monivalintatehtävää (vähintään 11 oikein) ja 5 riskientunnistamiseen (vähintään 4 oikein) liittyvää tehtävää.
Jokaisessa monivalintatehtävässä on kolme vastausvaihtoehtoa joista yksi on oikea. Teoriakoe on mahdollista tehdä myös suullisesti jos oppilaan äidinkieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi eikä hän hallitse hyvin kumpaakaan näistä kielistä. Suullisessa teoriakokeessa on mahdollista käyttää oppilaan hankkimaa tulkkia (kuluista vastaa oppilas itse). Suullisen kokeen suoritusaika on 60min.

Teoriakokeeseen mentäessä maksetaan teoriakoemaksu Ajovarmalle esim. B -korttia ajettaessa 37 € / suullinen 99 €.
Teoriakokeeseen kannattaa harjoitella oppimisympäristön Netreeni osiossa sekä suorittaa itseopiskelumateriaalin oppimateriaalin tehtävät ja harjoitukset.

Mitä jos en läpäise teoriakoetta?

Voit varata uuden koeajan. Uusinta maksaa 37 € (suullinen 99 €). Teoriakokeen voi uusia niin monta kertaa kuin tarve vaatii. Kuljettajatutkinnon hyväksytty teoriakoe on voimassa 1 vuoden.

Mitä tarvitsen ajokokeeseen?

Viranomaisen myöntämän henkilöllisyystodistuksen (passi, ajokortti, henkilökortti) ja E100-tutkintotodistuksen, sekä todistuksen hyväksytysti suoritetusta riskientunnistamiskoulutuksesta.

Millainen on ajokoe?

Ajokoe alkaa myös Ajovarman toimipisteestä ja kestää noin 60 minuuttia. Tutkinnon vastaanottaja istuu henkilöautokokeessa opettajan paikalle. Hän kertoo aluksi kuinka ajokoe etenee ja antaa ohjeet kuinka tulee toimia. Ajokokeessa voi olla pysäköintitehtävä tai auton kunnon tarkastustehtävä.

Mitä jos en läpäise ajokoetta?

Ajokokeen jälkeen sovit oman opettajasi kanssa mahdollisista lisäajotunneista ja uudesta ajokokeesta. Lisäajotunneille harjoitellaan ajokokeessa ilmenneitä puutteita ja valmistaudutaan uusintakokeeseen. Lisäajotunneista ja auton käytöstä tutkintoajosta laskutamme hinnaston mukaisen maksun. Uusinta ajokokeen hinta Ajovarmalle maksaa 90€

Voinko vaihtaa ajo-opettajaani, jos haluan?

Ehdottomasti voit. Olethan tällöin yhteydessä meihin sähköpostitse, tai puhelimitse 🙂

 

Lisää vastauksia ja tietoja ajokortin hankkimiseen liittyen sekä viranomaisten yhteystiedot löytyvät kattavasti Traficomin ylläpitämältä https://ajokortti-info.fi/ sivulta.